Facebook Twitter Google+

Rožnica (cornea)

Rožnica (lat. cornea) prednji je prozirni dio vanjske očne ovojnice te je također prvi optički medij na koji dolaze zrake svijetlosti na putu kroz oko.

Njena uloga je lom svjetlosti, tj. refrakcija oka. Prozirna je kao staklo zbog određene količine vode u sebi, nema krvnih žila, a živčana vlakna nemaju mijelinsku ovojnicu.
Hranjive tvari dobiva iz suza sa vanjske strane i očne vodice sa unutarnje strane. Rožnica na rubu prelazi u bjeloočnicu. Prednja površina rožnice granići s vanjskim prostorom te je konveksna, a stražnja površina rožnice je konkavna.Time zapravo dobivamo optičku leću jakosti cca 43 dioptrije. Pravilna ispupčenost je bitno obilježje rožnice. Ako je zakrivljenost rožnice u dva međusobno okomita meridijana nejednaka, javlja se astigmatizam jer se zrake ne mogu sastati u jednoj točki. Radijus zakrivljenosti rožnice iznosi 7.8 mm. U čovjeka, rožnica ima promjer oko 11.5 mm. Ukoliko je promjer manji od 10 mm, govorimo o maloj rožnici (mikrocornea), ukoliko je veći od 13 mm, tada govorimo o velikoj rožnici (megalocornea).

Debljina rožnice je ražličita, na krajevima iznosi oko 1,0 mm, a u centru je tanja i iznosi oko 0,7mm. Degenerativno oboljenje rožnice kod koje dolazi do stanjenja rožnice na jednom mjestu te njenog izbočenja naziva se keratokonus. Slično keratokonusu je karatoglobus, a razlika je u tome da kod keratoglobusa je cijela rožnica izbočena, a ne samo jedanj njen dio. Debljina rožnice važan je kriterij u kandidata za lasersko skidanje dioptrije (LASIK) jer se operativni zahvat radi na rožnici.

Idući od prednje prema stražnjoj površini, unutar rožnice razlikujemo 5 slojeva:

  • Višeslojni pločasti epitel
  • Bowmanova bazalna membrana
  • Supstantia propria – stroma
  • Descemetova membrana
  • Endotel, jednoslojni pločasti

Bolesti rožnice:

Upala rožnice (keratitis) - razlikujemo infektivni i neinfektivne uzroke keratitisa.

Infektivni keratitis dijelimo na:

  • Bakterijski keratitis
  • Virusni keratitis
  • Gljivični keratitis
Neinfektivni keratitis nazivamo keratopatijama. Uzrok je cijeli niz faktora koji oslabljuju rožnicu i pridonose njeno oboljenje.

Autor:
Bc. Livio Svržnjak, optometrist


10.12.2010. 14:21

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.