Facebook Twitter Google+

Šarenica (iris)

Šarenica ili iris (lat. iris) prednji je dio srednje očne ovojnice, najupečatljiviji po činjenici da sadrži pigment kojim se određuje boja oka, a sprečava ulazak prevelikih količina svjetla u oko kao blenda u fotoaparatu.

U njenom središtu se nalazi okrugli otvor, odnosno zjenica (lat. pupilla). S obzirom na to da u šarenici postoje i mišićne niti, zjenica se može širiti i sužavati. Musculus dilatator pupillae (mišić rastezač zjenice) širi zjenicu, a musculus sphincter pupillae (mišić stezač zjenice) sužava zjenicu, tako da njihov rad može promijeniti promjer zjenice.

U šarenici su prisutne i niti autonomnog živčanog sistema pa se zjenica kod određenih vrsta senzacija širi (strah, ljubav) ili sužava. Šarenica je povezana i s fokusiranjem pa će, kad se gleda bliži predmet, suziti zjenicu kako bi se povećala oštrina slike.

Za različitu boju šarenice zaslužan je pigment, boja ovisi o količini i rasporedu pigmenta. Više pigmenta znači tamnije oči, a manje pigmenta svijetlije oči. Kao što su otisci prsta individualni i jedinstveni, tako je i svaka šarenica individualna u svakog čovjeka. Nemoguće je kopirati šarenicu kako bi se prevarila indentifikacija stoga se sve više korsti u zaštitnim sistemima kao što su alarmi trezori i sl.

Ukoliko nismo zadovljni svojom bojom šarenice, možemo ju promjeniti nošenjem kontaktne leće u boji. Svakako je potrebno prije početka nošenja kontaktnih leća obaviti kontrolni pregled kako bi odabrale odgovarajuće kontaktne leće te se vidjelo kako ih oko podnosi, da nebi došlo do povrede oka.

Srednju očnu ovojnicu koju sačinjavaju šarenica, zrakasto tijelo i žilnica nazivamo uvea, a njenu upalu uveitis. Iridociklitis predstavlja upalne promjene šarenice (iris) i zrakostog tijela (corpus ciliare) istovremeno. Budući da su šarenica i zrakasto tijelo u vrlo bliskom anatomskom odnosu, upalni proces obično zahvaća oboje u isto vrijeme, što se još naziva i prednji uveitis (Uveitis anterior).

Podjela uveitisa prema uzroku nastanka:

  • Egzogeni uveitis
  • Endogeni uveitis
  • Infekcije mikroorganizmima
  • Neinfektni uveitis
Autor:
bc. Livio Svržnjak, optometrist

Literatura:

mr. sc. Pavan dr. Joško, "Bolesti oka", Zagreb 2003.


18.06.2011. 13:46

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.