Facebook Twitter Google+

Zjenica (pupila)

Zjenica se nalazi u samom centru šarenice (crne je boje), čini okrugli otvor kroz koji prolazi svjetlost kako bi nastala slika koju vidimo.

Kod boravka na jakom svjetlu zjenica se sužava, promjer zjenice oko 2 mm, a na slabom svjetlu širi i do 8 mm. Što je zjenica manja, šarenica je veća, a nastala slika je bolja jer se smanjio utjecaj sfernih aberacija. Taj mehanizam omogućava ulazak dovoljne količine svjetla, odnosno svjetlosnih signala, koji će biti pretvoreni u vid, a istovremeno zaštićuje retinu i druge strukture oka od mogućeg oštećenja svjetlom. Regulaciju širenja (promjer) zjenice obavljaju dva mišića koji se nalaze u šarenicu, to su Musculus dilatator pupillae (mišić rastezač zjenice), koji širi zjenicu u mraku kako bi došlo dovoljno svjetlosnih signala do mrežnice, Musculus sphincter pupillae (mišić stezač zjenice), koji sužava zjenicu pri velikim količinama svjetlosti kako ne bi u oko ušla prevelika količina svjetlosti te tako štiti mrežnicu od povrde .

Pojam midrijaza odnosi se na zjenice šire od 6 mm, a midrijatici predstavljaju ljekove koje koristimo za širenje zjenice.

Pojam mioza odnosi se na zjenice manje od 2 mm, a miotici predstavljaju lijekove koji suzuju zjenicu.

Autor:
bc. Livio Svržnjak, optometrist


18.06.2011. 12:46

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.