Facebook Twitter Google+

Imate problema sa suhih okom? Kako si pomoći?

Imate problema sa suhih okom? Kako si pomoći?

Problem suhog oka jedan je od vodećih oftalmoloških problema srednje i starije životne dobi, a zbog utjecaja čimbenika okoline i načina življenja, sve češće simptomi se javljaju i u mlađoj životnoj dobi. Suho oko poremećaj je suznog filma uzrokovan nedostatkom suza ili obilnim hlapljenjem suza, koji dovodi do oštećenja površine oka i udružen je sa simptomima neugode.

Vodeći simptomi su peckanje, grebanje, crvenilo, osjećaj pijeska u oku, pojačano suzenje iz oka, osjetljivost na svjetlost i sekret u obliku niti. Kako sindrom suhog oka ima i izravan utjecaj na kvalitetu života, velik broj pacijenata navodi i opći umor, smanjenu koncentraciju, pojačanu razdražljivost i učestale glavobolje.

Glavni razlog poremećenog suznog filma je smanjena učestalost treptanja, brže hlapljenje suza. Sama sekrecija suza može biti uredna, ali se one zbog nedovoljnog treptanja ne raspoređuju po površini oka na odgovarajući način.Najčešći uzroci suhog oka:
  • starenje - 75 posto stanovništva starijeg od 65 godina pati od sindroma suhog oka
  • spol - hormonske promjene kod žena tijekom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze
  • bolesti - reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom...
  • lijekovi - protiv depresije, povišenog tlaka, za kontracepciju
  • kontaktne leće - hlapljenje suza iz očiju uzrokuje nelagodu prilikom nošenja i jače stvaranje proteinskih naslaga na lećama
  • okruženje - dim, fluorescentno svjetlo, klimatizirani prostor, centralno grijanje i vjetar izrazito povećavaju hlapljenje suza
Dali se suho oko može izlječiti?

Suho oko ne može se izliječiti, ali se mogu ublažiti simptomi i spriječiti komplikacije (infekcija, stvaranje ožiljka). U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati čimbenike koji provociraju simptome, poput boravka u zadimljenom i klimatiziranom prostoru, na vjetru ili dugotrajan rad za računalom.Kako si pomoći?

Osnovu terapije suhog oka čine umjetne suze, koje služe kao nadomjestak prirodnim suzama čije je izlučivanje nedostatno, a sastav promijenjen. Umjetne suze su medicinski proizvod. Na površini oka one stvaraju zaštitni sloj koji hlapi sporije od vlastitih suza, a uz to smanjuju trenje vjeđa prilikom treptanja i pomažu pri cijeljenju sitnih oštećenja stanica površine oka. Ukratko, služe za zaštitu, vlaženje i podmazivanje. Umjetnih suza ima mnogo vrsta, a razlikuju se po gustoći, vrsti konzervansa i cijeni.Blink
Blink Contacts i Blink Intensive kapi (umjetne suze) za oči jednostavne su za uporabu i izuzetno učinkovite, a zbog blagog sastava i činjenice da nemaju konzervansa, mogu se kapati i nekoliko puta dnevno, po potrebi. Mogu se koristiti uza sve vrste kontaktnih leća, a prije upotrebe nije potrebno skidati leće.

Autor:
Sanja Pogačić, dr. med.


28.11.2011. 18:54

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.