Facebook Twitter Google+

Napokon razbijeni mitovi o kontaktnim lećama

Napokon razbijeni mitovi o kontaktnim lećama

Smijemo li nositi kontaktne leće za vrijeme spavanja? Smijem li nositi leće ako imam astigmatizam? Je li nošenje kontaktnih leća neugodno? Smijem li nositi kontaktne leće u boji iako nemam dioptriju? Na ova i još mnoga pitanja odgovorit ću u ovom članku i razbiti sve mitove o kontaktnim lećama.

Smijemo li nositi kontaktne leće za vrijeme spavanja?
Postoji mali broj i točno određen tip kontaktnih leća s kojim se smije spavati. Takav način nošenja kontaktnih leća nazivamo produljeno nošenje (extendet wear) 6 dana ili neprekidno nošenje (continuous wear) 30 dana. Ako niste tražili takav tip kontaktnih leća, najvjerojatnije ih niste dobili pa stoga nemojte spavati sa svojim kontaktnim lećama. Kontaktna leća se tijekom spavanja osuši u oku i prilijepi za rožnicu te prilikom vađenja, kada se probudite, micanjem takve kontaktne leće možete oštetiti svoju rožnicu kao da ste je porezali, što je bolno.Također, takva osušena kontaktna leća mijenja svoje parametre pa ne propušta kisik do oka što može opet prouzročiti povredu oka.
Želite li nositi kontaktne leće s kojima možete spavati i ne morate ih vaditi iz oka i do 30 dana, savjetujete se sa svojim kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) o kontaktnim lećama za produljeno nošenje (extendet wear) ili neprekidno nošenje (continuous wear).

Mogu li nositi meke kontaktne leće ako imam astigmatizam?
Svakako. Postoje razne vrste mekih kontaktnih leća za korekciju astigmatizma. Postoje dnevne, dvotjdene i mjesečne kontaktne leće za korekciju astigmatizma različitih proizvođača, tako da prema svojoj potrebi možete odabrati najbolju opciju. Ako vam jedan proizvođač nije odgovarao, to ne znači da drugi neće, što je moguće zbog različite tehničke izrade stabilizacije takvih kontaktnih leća.

Smijem li nositi kontaktne leće u boji iako nemam dioptriju?
Da. Prije prve upotrebe, bez obzira na to što nemate dioptriju, potrebno je savjetovati se s kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) oko nošenja takvih kontaktnih leća i obaviti pregled, jer i takve kontaktne leće, ako se ne nose ispravno, mogu prouzročiti povrede.Pridržavajte se svih savjeta, a za higijenu koristite samo najbolje otopine kako bi vaše oči ostale zdrave.
Ako nekome dosadi boja kontaktnih leća, smije li ih mijenjati s prijateljem?
Ne, jer je svako oko individualno i kontaktne leće imaju puno parametara koje vašem prijatelju ne moraju odgovarati. Stoga, iako su kontaktne leće u boji namijenjene kozmetičkoj upotrebi, ne preporuča se posuđivanje i izmjenjivanje s prijateljima kako bi se izbjegle neželjene upale i jer se radi o medicinskom proizvodu.

Jednom sam nosio kontaktne leće i odustao. Hoće li mi sada nove odgovarati?
Svakako biste trebali ponovno probati. Indrustrija kontaktnih leća napreduje i svake godine na tržište izlaze novi proizvodi koji ispunjavaju potrebe i zahtjeve nosioca s ciljem njihova zadovoljstva. Imamo nove materijale, nove tekućine, veći raspon dioptrija, dnevne kontaktne leće za osjetljive oči (za ljude koji imaju problema s alergijama), multifokalne kontaktne leće (za ljude koji imaju naočale za daleko i blizu), i još mnogo toga. Većinu problema možemo riješiti kontaktnim lećama.

Hoće mi leća ispasti iz oka dok treniram svoj omiljeni sport?

Može se igrati i hokej. Kontaktna leća, ako je dobro stavljena na oko, neće ispasti. Moglo bi se reći i da je poželjno koristiti kontaktne leće za vrijeme bavljenja sportom. S kontaktnim lećama dobivamo veće vidno polje, ne padaju s glave kao naočale, što znači da uvijek dobro vidite, što je bitno. Također, kod sportova na otvorenom preko kontaktnih leća možete nositi sunčane naočale pa vam svjetlost ne smeta.Postoje sportske kontaktne leće koje poboljšavaju kontrast i poimanje dubine slike (prostorni vid). Takve kontaktne leće možete nositi bez obzira na to imate li dioptriju ili ne.

Je li nošenje kontaktnih leća neugodno?
Iako je to individualno, većina nosioca se navikne brzo, već kroz 15 minuta prestaju osjećati kontaktne leće u očima. Nekima će možda biti potreban i koji dan, ali u malom postotku.

Mogu li kontaktne leće kliznuti iza oka?
NE! Membrana koju nazivamo conjuktivita sprečava odlazak kontaktne leće iza oka. Ako se dogodi da ne primjećujete kontaktnu leću, ona se mogla sakriti iza vaše gornje ili donje vjeđe (kapka) ili vam je neprimjetno ispala. Takva situacija nije opasna. Potrebno je kontaktnu leću vratiti na mjesto. Ako vam to ne pođe za rukom, potražite pomoć svog oftalmologa ili optometrista.

Jesu li kontaktne leće skupe?
Postoje kontaktne leće već od 4 kune dnevno što nije velik iznos. Promjena imidža ne mora mnogo koštati.

Autor:
bc.Livio Svržnjak, optometrist


18.09.2012. 21:33

Komentari

stipe 24.12.2012. 19:05

štonapraitiakoponaestanetekučinezakontakneleće'daliihmogustaitiuobičnuodu?

Anonymous 24.12.2012. 19:08

što''napraiti''ako''ponestane''tekućine''za''leće''dali''ih''mogu''staiti''u''običnu''oduHITNO

Livio 24.12.2012. 23:07

Stavi rađe u staru otopinu ili potraži otopinu za leće u dežurnoj ljekarni

Komentiranje nije dozvoljeno.