Facebook Twitter Google+

Bolesti bjeloočnice

Upalne promjene bjeloočnice nazivaju se skleritisi (lat. Scleritis). Ukoliko je zahvaćen samo površinski dio sklere, govorimo o episkleritisu, a ako su upaljeni i njeni dublji dijelovi, onda se radi o pravom skleritisu.

Upaljeno područje može biti smješteno na prednjem ili stražnjem dijelu sklere. Kod nekih oblika skleritisa, kada dolazi do pojave nekroze (odumiranja) sklere, javlja se i upalna reakcija struktura koje leže ispod nje, što znatno pogoršava prognozu. Bolest je obično povezana s autoimunim bolestima i bolestima vezivnog tkiva, a bakterije i drugi mikroorganizmi imaju samo manju ulogu.

  • Simptomi
Bolesnik osjeća laganu nelagodu u oku, pojačano suzenje, pečenje i povremeno bol koja nekada može biti i jaka. Upaljeni dio bjeloočnice je crven zbog proširenja krvnih žila.

  • Postavljanje dijagnoze
Da bi se postavila dijagnoza bolesti je dovoljan pregled u specijalističkoj okulističkoj ambulanti. Pronaći uzrok episkleritisa ili skleritisa je znatno teže i zahtijeva veliki broj laboratorijskih pretraga.

  • Liječenje
Liječenje težih oblika se provodi visokim dozama protuupalnih lijekova, dok se kod blažih i površinskih oblika primjenjuje terapija kortikosteroidima (vrsta protuupalnih lijekova) u obliku očnih kapi i masti. Antibiotska terapija se daje kao zaštita, te kao osnovna terapija kod bakterijskih procesa.

Literatura:
mr. sc. Pavan dr. Joško, "Bolesti oka", Zagreb 2003.


23.07.2011. 13:33

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.