Facebook Twitter Google+

Suzni uređaj

Suzni uređaj (lat. organa lacrimalia) sastoji se od suznih žlijezda koje se nalaze u vanjskom gornjem dijelu orbite (stvaraju suze), i izvodnih putova zaduženih za odvodnju suza u nos.

Suze proizvedene u suznim žlijezdama kreću se pomoću treptanja prema unutrašnjem očnom kutu (dijelu oka bliže nosu) vlažeći i čisteći oko. Na samom rubu gornje i donje vjeđe, 2 mm od kuta, nalaze se suzne točkice (lat. puncta lacrimalia), odnosno otvori kojima suze ulaze u suzne kanaliće (lat. canaliculi lacrimalis). Suzni kanalići iz gornje i donje vjeđe spajaju se na otprilike 1 cm u smjeru nosa u suznu vrećicu (lat. saccus lacrimalis) iz koje, u smjeru nosa prema dolje, odlazi samo jedan kanal koji suze vodi u nos (lat. ductus nasolacrimalis).

Razlikujemo dva oblika poremećaja:
Suho oko
Starenjem fiziološki opada produkcija suza pa se smanjuje komfor s osjećajem suhoće, pečenja, ali može biti i posljedica bolesti. Suho oko liječi se lokalnom primjenom umjetnih suza i liječenjem eventualne prisutnosti bolesti.

Vlažno oko
Pojačano suzenje uglavnom je simptom neke bolesti (nije nužno očna ozljeda), bilo spojnice ili očne jabučice, iritacije, anomalije položaja ili inervacije vjeđa te promjena u odvodnom suznom aparatu.

Poremećaj izlučivanja suza ispitujemo:

  • Schirmerovim testom 1
  • Schirmerovim testom 2
  • Mjerenjem stabilnosti filma suza (BUT)
Autor:
bc. Livio Svržnjak, optometrist


18.06.2011. 14:03

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.