Facebook Twitter Google+

Djeca i kontaktne leće

Djeca i kontaktne leće

Zašto ne! U današnje vrijeme refrakcijsku pogrešku oka, to jest dioptriju osim naočalama možemo riješiti i kontaktnim lećama. Zašto ne bi saznali prednosti kontaktnih leća?

Da bi saznali prednosti nošenja kontaktnih leća moramo odgovoriti na slijedeća pitanja:

Koje vrste kontaktnih leća postoje?

U današnje vrijeme postoje više vrsta kontaktnih leća. Dijelimo ih na ne plinopropusne ( u žargonu tvrde), plinopropusne ( u žargonu polutvrde iako su one po opipu tvrde) i mekane kontaktne leće. Djeca mogu koristiti sve vrste kontaktnih leća ali svakako prije bilo kakve kupnje, trebalo bi se savjetovati sa svojim oftalmologom ili optometristom te napraviti pregled.

Pregledom će očni specijalist odlučiti: veličinu kontaktna leća zavisno o veličini oka, zakrivljenost kontaktne leće zavisno o zakrivljenosti oka koja je individualna kod svakoga, te dioptriju i vrstu same kontaktne leće.

Zašto koristiti kontaktne leće?

Kod refrakcijskih pogrešaka očiju u kojoj postoji anizimetropija (velika razlika u dioptriji između lijevog i desnog oka), kada korigiramo naočalama dolazi do anizekonije (nejednake slike na mrežnici). Takove naočale se ne mogu ordinirati tj ukoliko se ordiniraju, djeca mogu imati glavobolju i vrtoglavicu. Takvu pogrešku oka je svakako potrebno korigirati kontaktnim lećama jer u tom slučaju ne pojavljuje se anizekonija i djeca bolje vide.

Znamo da djeca koje nose naočale podložna su raznim pogrdnim nadimcima pa ih djete više ne želi nositi te ih skriva. U tom slučaju dijete gubi samopouzdanje, osjeća se manje vrijednim, postaje povučen , ne vidi na ploču pa ne može pratiti nastavu. Sve to možemo riješiti kontaktnim lećama te nitko neće znati da ih djete nosi jer se ne primjećuju u oku. Uz korištenje kontaktnih leća, na tjelesnom može opuštenije vježbati i igrati se jer mu naočale neće smetati i ne mora se bojati da će ih slomiti a najglavnje djete će dobro vidjeti. Time djetetu vraćamo samopouzdanje što je bitno za njegov razvoja te je djete sretno, a to je cilj svakog roditelja.

Kada nositi kontaktne leće?

Kontaktne leće se mogu nositi svaki dana i samo po potrebi. Sa kontaktnim lećama dobiva se veća sloboda i veće vidno polje te su zbog toga kontaktne leće poželjne u sport.
Naročito kod djeteta potrebno je zaštititi njegove oči od štetnih UV zraka. Sunčanim naočalama sprečavamo štetnos Uv zraka ali djetetu nije riješena dioptrija dok uz primjenu kontaktnih leća i sunčanih načolala istodobno djete dobro vidi a ima i UV zaštitu. Također potrebno je naglasiti da neke kontaktne leće imaju UV zaštitu pa time dobivamo bolju zaštitu očiju od lošeg utjecaja UV zraka.

Ukoliko dijete ima potrebu nosit kontaktne leće samo jednom ili tri puta tjedno može nositi i meke dnevne kontaktne leće koje se bacaju nakon svakog nošenje te time dobivamo da dijete svaki put koristi nove sterilne kontaktne leće. Takove kontaktne leće preporučaju se djeci kod problema sa alergijom.

Kako pravilno koristiti kontaktne leće?

Prilikom pregleda kod svog očnog specijaliste(oftalmologa, optometrista) dobit će te detaljne upute o načinu upotrebe kontaktnih leća, sa napomenama o tome što smijete a što ne smijete raditi. Također se dobije brošura sa uputama. Detalnjije upute možete naći na Facebooku i Tvitteru, u grupi Kontaktne leće te vidjeti razne edukativne filmove o kontaktnim lećama, otopinama za njegu kontaktnih leća.
Valja posebno naglasiti; priče koje kruže da kontaktne leće smiju doći u dodir sa vodom i slinom je posve pogrešna, jer voda i slina su nositelji bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati ozbiljne infekcije.

Također je potrebno raditi samokontrolu koju izvodima na način da se upitamo:

  • Kako se osjećam sa kontaktnim lećama?
  • Kako izgledaju moje oči?
  • Da li i dalje dobro vidim?
Ukoliko je bilo koji odgovor negativan potrebno je javiti se svom očnom specijalistu kako bi se problem riješio tj. kako ne bi došlo do povrede oka.

Mislite li da su djeca premala i neodgovorna za korištenje kontaktnih leća, studije su pokazale da se djeca u odnosu na odrasle odgovornije ponašaju prema kontaktnim lećama. Svakako je potrebno voditi brigu o redovitim kontrolama jer jedino je taj način siguran način korištenja kontaktnih leća. Uvijek se savjetujte o bilo kakvoj nedoumici ili problemu sa svojim očnim specijalistom a ne sa prijateljem jer svako oko je individualno, te to što prijatelj kaže ne mora vrijediti i za vaše dijete!

Nošenjem kontaktnih leće dozvoljavate djeci da uživaju u svom vidu.

Očko

Optometrist
Bc. Livio Svržnjak


20.06.2011. 09:04

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.