Facebook Twitter Google+

Što znači raspored zamjene a što raspred nošenja?

Česte dolazi do zabune u razumijevanju značenja rasporeda zamjene i rasporeda nošenja zamjenskih kontaktnih leća.

Raspored zamjene odnosi se na period u kojem stari par zamijenite novim parom kontaktnih leća, bez obzira na to jeste li ih nosili samo jednom ili više puta. Raspored zamjene ovisi o vrsti kontaktnih leća, odnosno jesu li kontaktne leće jednodnevne, dvotjedne, mjesečne, tromjesečne ili godišnje.

Raspored nošenja kontaktnih leća odnosi se na način i vremenski period nošenja kontaktnih leća prije nego što ih izvadite iz očiju.

Način nošenja može biti:
-dnevno (daily wear) - svakodnevno vadite kontaktne leće iz oka
-fleksibilno (flexible wear) - za povremeno nošenje
-produljeno nošenje (extended wear) - kontaktne leće nosite neprekidno, do 6 dana bez vađenja iz oka, zavisi o preporuci i o vrsti kontaktnih leća
-neprekidno nošenje (continuous wear) - kontaktne leće nosite neprekidno, do 30 dana bez vađenja iz oka, zavisi o preporuci i o vrsti kontaktnih leća

Zašto je potrebno držati se preporuka proizvođača o rasporedu zamjene kontaktnih leća?

Što češće mijenjate kontaktne leće, to će vam oči biti zdravije. Proizvođači preporučuju raspored zamjene kontaktnih leća na temelju toga koliko se dugo mogu nositi prije nego što se na njih natalože proteini, kalciji ili lipidi.

Unatoč čišćenju kontaktnih leća, ako se ne radi o jednodnevim kontaktnim lećama, pojavit će se naslage koje se ne mogu ukloniti i koje se talože na kontaktnim lećama. Te naslage čine kontaktne leće neudobnima u oku. Novi par kontaktnih leća uvijek je udobniji u oku od starog para. Važno je napomenuti da su vam oči prilikom nošenja kontaktnih leća kojima je istekao period zamjene podložnije infekcijama!

Iz navedenih razloga, treba slijediti preporuku proizvođača i ne nositi kontaktne leće dulje od rasporeda zamjene koji proizvođač preporučuje.

Autor:
bc. Livio Svržnjak, optometrist


01.08.2011. 12:07

Komentari

Komentiranje nije dozvoljeno.